Historie a příprava pravé Turecké kávy
Ve spolupráci s internetovým obchodem www.nemrut.cz jsme pro vás připravili zajímavý článek o historii a přípravě pravé turecké kávy.
Většina z vás se jistě setkala s pojmem „turecká káva“, na nápojovém lístku ji najdete ve většině českých restauracích a cukrárnách. Někdo si ji připravuje doma jako kávu s lógrem a říká jí prostě „turek.“ Věřte, že tato příprava a následná chuť má do pravé turecké kávy hodně daleko. V dobrých kavárnách a čajovnách vám jejich obsluha připraví tuto kávu pomocí nádobky zvané „džezva“ někdy též arabsky „ibrik“. Chcete-li se také stát mistry v přípravě pravé turecké kávy, jako turečtí kavárníci, tak tento článek je přímo pro vás!
Nejdříve ovšem krátce o historii kávy…
Káva jako taková byla objevena již v 6. století a pochází pravděpodobně z Etiopie (provincie Kaffa). Do Turecka se dostala v roce 1453, kdy ji přivezl do Istanbulu (tehdejšího Cařihradu) velitel vojska Sálim I. z válečného tažení po dobytí Egypta. V roce 1475 byla v Cařihradu otevřena první kavárna a od té doby se všeobecně tvrdí, že to byl ten nejlepší vynález, který kdy dali Turci světu. Turci již tehdy pochopili, že nejlepší vůni a chuť bude mít káva připravená v džezvě. Džezvy tak byly v průběhu věků neustále zdokonalovány, samotní Turci se stali světovými mistry v jejich výrobě a tento status si drží dodnes.
V dnešní době si můžeme na trhu vybrat z mnoha druhů džezev jak klasických, tak elektrických a značek mletých káv je v obchodech také požehnaně. My si v tomto článku ukážeme přípravu kávy přední turecké značky Kurukahveci Mehmed Efendi v klasické džezvě kónického tvaru.
Pokud si chcete přípravu kávy opravdu užít, můžete si namísto mleté kávy zakoupit kávu zrnkovou a vlastnoručně si ji namlít v jednom z těchto mlýnků.
Co budeme na přípravu kávy potřebovat?
- Balení turecké kávy
- Cukr (dle chuti)
- Džezvu
- Malý hrneček (objem 40 – 100 ml)
Pokud patříte mezi požitkáře, nebo chcete překvapit vaše hosty, doporučujeme vám si pořídit tradiční tureckou soupravu na podávání kávy, kterou si můžete zakoupit ve specializovaném eshopu www.nemrut.cz
Na 100 ml vody doporučujeme použít 7 g (cca 2 čajové lžičky) velmi jemně namleté kávy (jako hladká mouka)
Postup přípravy:
1. Kávu dáme do džezvy
2. Do džezvy nalijeme studenou vodu a zamícháme
3. Přidáme 1 – 2 lžičky cukru (pokud nesladíme, cukr není nutný)
4. Kávu přivedeme k varu
5. Káva nám po chvíli zpění a naplní džezvu až po okraj
6. V této chvíli džezvu odstavíme a pěnu pomocí lžičky dáme na dno připravených hrnečků
7. Zpěnění opakujme ještě 2 – 3krát, ale pěnu již necháváme v džezvě
8. Kávu naléváme z výšky 8 – 10 cm do šálků
9. Servírujeme
10. Vždy podáváme s úsměvem na tváři. :-) Dobrou chuť!
Za zapůjčení džezvy a kávové soupravy děkujeme internetovému obchodu www.nemrut.cz